Digital dannelse – integration af it i skoler

Mit ITU-projekt skal handler om at bruge blogs og andre web 2.0 redskaber til støtte for undervisning.  For jeg tror det kunne give en meget mere spændende, motiverende og dermed effektiv ( forstået som noget der har en effekt) læring. Ud over at argumentere for dete synspunkt, skal jeg lave et produkt. Jeg vil skitsere hvordan et undervisningsdesign kan se ud, uden at være fancy og smart  bruger tilgængelige redskaber.

Mit produkt skal ikke bare være en tom skal. Undervisningen skal handle om noget. Og hvad er mere nærliggende end at lade det handle om Digital literacy, som jeg har stødt på i engelsk, og som jeg selv (troede jeg) har oversat til digital dannelse.  Undervisningen skal simpelthen handle om Digital dannelse.

Og det er der da oven i købet rigtigt meget brug for. Det er ikke bare noget jeg finder på.  Noget af det jeg vil lægge vægt på i Digital dannelse knytter sig til skabelse af autonomi, ukuelighed, vedholdenhed deltagelse, skabelse af indhold mv, og så  ser jeg lidt på hvad der ellers er tænkt om det andre steder.

Googler man “digital dannelse” giver det 3210 hits, og der er meget guf at hente. jeg faldt i at læse Lisbeth Knudsens artikel, Digital dannelse som konkurrencekraft, juni 2006 og Bernt Hubert, Mens vi venter påden næste Pisa.. i Folkeskolen, november 2007.

Sidstnævnte er en gennemgang af  historien om Integration af it i skolesystemet, eller netop manglen herpå. Den giver et meget fint overblik og masser af svar på mine spørgsmål om, hvorfor det mon går så langsomt. Den er værd at bruge tid på, og måske lede efter den debat Bernt Hubert efterlyser.

Føler jeg mig som egentlig dannet? Er jeg ved at blive det ved at ‘gøre det’?

/Jørgen

Bernt Hubert

Dette indlæg blev udgivet i alternativskole, ITU-projekt, skoler og tagget . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Digital dannelse – integration af it i skoler

  1. Mette Eskekilde skriver:

    Hej Jørgen,
    Jeg er en gammel lærerstuderende – som føler mit kendskab til it er alt for begrænset. Har netop læst din opgave/rapport. Vil kurset blive en realitet – jeg går på Vordingborg Seminaríum? Jeg skriver opgave i didaktik om it og dannelse og var på surf. Er så dinosaur-agtig at jeg ikke kan finde andre kontaktmuligheder end denne, men har brug for mail som svar. Mvh. Mette
    PS dit personnummer står flash-open på opgaven – ved ikke om det er hensigtsmæssigt :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *